Сравнението на офертите изкарва Тайланд по-изгоден от родопския град Поскъпването спрямо миналата година

...
Сравнението на офертите изкарва Тайланд по-изгоден от родопския град Поскъпването спрямо миналата година
Коментари Харесай

Нова година в Лапландия или Занзибар ще е по-евтина от Велинград

Сравнението на офертите изкарва Тайланд по-изгоден от родопския град Поскъпването спрямо миналата година е към 30%
Оферта за посрещането на новата 2023 година в един от многото 5-звездни спа хотели във Велинград превъзбуди през последните дни бдителната фейсбук общност. Обобщена в резюме, обявата планува 4700 лева за 4 нощувки за двама с включена закуска и вечеря. И естествено – празнична вечеря в новогодишната нощ и стратегия с присъединяване на рапъра 100 кила, Крисия, Стефан Илчев, Аристос, Преслава и DJ Дамян.

Многобройните мнения се въртят към възмущението, че при тези цени май е по-изгодно да се отиде на остров Пукет или в Занзибар на Нова година, в сравнение с във Велинград.

Снимката на офертата, която се върти в обществените мрежи, обаче е отрязала долната част на ценоразписа. 4700 лева е пакетът за двойна стая, т.е. в случай че се счита за един човек, офертата за четирите дни е 2350 лева Но хотелът има и жилища с по една или с две спални, ВИП апартамент и президентски. В последния пакетът коства 11  500 лева, но апартаментът събира 6 индивида, т.е. се падат по 1916 лева на човек.

Ако ще съпоставяме с Пукет, би трябвало да превърнем тази сума в евро и тя излиза 963 евро. За страдание, толкоз коства сходен новогодишен пакет в 3-звезден хотел в Солун. За посрещане на новата 2023 година на тайландския остров Пукет трябват малко повече пари.

Но туризмът е промишленост на прекарванията и в случай че човек желае нещо неповторимо, би трябвало да се откаже от това да калкулира детайлно себестойността на всяка услуга. След рухването на пандемичните ограничавания пътуванията по света избухнаха и може да се намерят предложения за много атрактивно посрещане на новата година, които са, в случай че не навръх цената на 4-5 дни във Велинград, то най-малко са съизмерими с тези цени.

Например екскурзия до Лапландия, по-точно до финландския регионален град Рованиеми, който е на 80 км от Полярния кръг. Тези екскурзии се оферират към този момент от няколко туристически организации и включват под наем полет от София до Рованиеми и 6 дни там.

Освен че новата 2023 година се посреща на Полярния кръг, екскурзията включва визити на плантация за елени, возене с еленски впряг, посещаване на плантация за хъскита и на арктически зоопарк, наблюдаване на Северното зарево и даже круиз с ледоразбивач до близката Швеция. За най-смелите - и плуване в ледените води на езеро с неопренов костюм, който не разрешава на тялото да усети, че температурата на водата е 2-3 градуса.

Всичко това коства 1890 евро на човек, в това число и чартърния полет, без да се счита круизът, който е по избор и за който се доплащат 250 евро. Стойността е единствено два пъти по-висока от тази да посрещнеш новата година във Велинград под звуците от шлагерите на настояща българска звезда, а през останалото време да преяждаш на шведска маса.

Тъй като Велинград през зимата може да предложи единствено това плюс топлата минерална вода в басейна и спа центъра.

Ако Лапландия се коства някому прекомерно студена, може да избере противоположна дестинация. Силно нашумелият по време на пандемията Занзибар сега се конкурира с доста повече международни дестинации, които са отворени и одобряват посетители без ограничавания. Затова цените там са пределно ниски и сега съвсем няма организация за произлязъл туризъм, която да не предлага новогодишна отмора в Занзибар на цени, сравними с тези във Велинград.

В съвсем всички случаи става дума за 6-7 нощувки и цялата екскурзия трае от 26 декември до 2 или 3 януари.

Пътуването е от София през Истанбул, настаняването – в 4- и 5-звездни хотели, а почивката включва нормалните за Занзибар обиколка на Каменния град, екскурзия до Затворническия остров,  тур “Островът на подправките ”, синьо сафари, гмуркане, плажове и така нататък

Сега е интервалът на ранните записвания и такава екскурзия може да коства към 3500 лева на човек, а може да се откри и за към 3200 лева Но за двама възрастни с дете до 11 години цената, която включва превоза, храненето и новогодишната вечеря, може да коства и 6000-7000 лева общо. Като се има поради, че става дума за 7 дни, а не за четири, най-ниската цена в действителност съвсем приближава тази за Велинград.

Колкото до остров Пукет,  заради дистанцията до тази отдалечена азиатска дестинация посрещането на Нова година там лишава 10-12 дни и коства по-скъпо. Най-евтините сходни предложения са по 1500-1600 евро на човек, и то ако записването и предплащането се създадат още в този момент, иначе цените се движат към 2000 евро или малко повече.

Но тази цена включва толкоз доста неща, че в случай че я съпоставим с Велинград, везните накланят към нея. Защото в 12-дневния си вид екскурзията планува двудневно посещаване на Банкок, престой на остров Пукет, посещаване на местата, в които са снимани редица холивудски продукции, сафари със слонове, вечер в увеселителен парк и несъмнено – новогодишна вечеря. Ако по бакалски разделим сумата на дните, ще излезе, че посрещането на Нова година във Велинград е в действителност малко по-скъпо от това да го създадем в Тайланд или най-малко на същата цена.

Който не може да си разреши да отдели цели 12 дни за сходни развлечения, сигурно ще огледа офертите за посрещане на новата година в по-близката чужбина. И тогава ще откри, че каквото и да избере, ще излезе по-евтино от въпросния хотел във Велинград.

Новогодишен ваучър в Милано и 3 нощувки там да вземем за пример сега може да се откри и на цена от 899 лева Вярно е, че става дума за 3- или 4-звезден хотел, лети се с нискотарифна самолетна компания до Бергамо, а цената не включва спомагателните разходки, екскурзии и атракции, само че това са 452 евро, т.е. двойно по-евтино, в сравнение с 4 дни във Велинград. И то в случай, че Италия е фамозна с високите цени, с които посреща туристите от целия свят.

Изобщо няма смисъл да се вършат съпоставения с още по-близката чужбина – Сърбия, Северна Македония, Румъния и така нататък Но е реалност, че тази година цените на туристическите пакети у нас, а и въобще престоят в хотели и храненето в заведения за хранене е най-малко с към 30% по-скъпо, в сравнение с предходната.

Според изпълнителния шеф на Института за разбори и прогнози в туризма Румен Драганов реалното повишаване на тазгодишните предложения за зимен туризъм е сред 11 и 17% в съпоставяне с миналогодишните.

“Пазарът не би могъл да поеме повече и останалото се реализира благодарение на трикове. Например понижава се грамажът на порциите, не се влагат избрани скъпи артикули – методите са хиляди ”, сподели той.

Той заподозря, че въпросната оферта на спа хотела във Велинград е умишлен маркетингов трик, чиято цел е да се написа и приказва за посрещане на празниците в града. Според прогнозите на Драганов повишаването въобще няма да спре пътуванията на българите за Коледа и Нова година и още веднъж към 530 хиляди сънародници ще посрещат празниците вън от вкъщи си. Около 60 хиляди от тях сигурно ще пътуват в чужбина.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР